Sidor

torsdag 29 juli 2010

Peperonata con o senza tonno

I Champoluc har jag och min fru gott om vänner och bekanta som alltid säller upp när det är tid att grilla. Senast när vi grillade svepte jag och Denise (min fru) ihop ett tillbehör som i basen består av paprika.

Då frågar man sig vad betyder egentligen Peperonata con o senza tonno? Det betyder helt enkelt paprika med eller utan tonfisk så det är upp till er om ni vill slänga i lite tonfisk i slutet av tillagningen i detta grilltillbehör.

Fram med råvarorna, paprika i vilken färg som helst, lök eller purjolök, vitlök, tomater, basilika, salt och vitpeppar. Hacka ner löken och vitlöken i en kastrull med lite olivolja i och låt det fräsa i några minuter tillsammans med tomaterna. Skär paprikan i bitar och och lägg ner det hela tillsammans med basilikan och kryddorna. Ni kan nu låta peperonatan stå och små koka i 30 till 60 minuter beroende på hur mjuk ni vill ha den.

När ni tar kastrullen från spisen är det bara att röra i 1 eller 2 burkar tonfisk om ni tycker det passar bra till köttet ni har valt. Själv tycker jag att tonfisk sitter bra ihop med fläskkött.

Vi i Champoluc älskar att grilla!!! Ha det bra.

5 kommentarer:

  1. Ser riktigt bra ut Lars. Gillar att du använder mycket foto!!

    SvaraRadera
  2. caroline mansell1 augusti 2010 kl. 11:35

    Toppen att du börjat blogga! Och om mat... Helt perfekt! Men receptryttar som jag är... hur mkt paprika och hur mkt tomat?! Bara på´t ungefär räcker... Mkt läckra bilder förresten, är det Denise som tagit dem? Bravo! Puss o kram/Carro

    SvaraRadera
  3. Det är Denise som tar nästan alla bilder helt rätt.
    Ta samma mängd tomater som paprika typ 4 normalstora paprikor och 4 stora tomater.

    SvaraRadera
  4. Va fasen? Är det inte Nicki på den översta bilden? När var han nere i Champoluc?

    Mitt bästa grilltips är att införskaffa grisentrecôte (grishals/karré), om ni frågar mig så är det det mest prisvärda grillalternativet. Grilla skiten som vanligt och svep ihop en god sallad till. Inget konstigt. Mixa ihop lite spenat, ruccola, paprika, gurka och solrosfrön, och ös rejält med olivolja över det.

    Men det viktigaste tillbehöret är Halloumi. Köp en eller två paket. Skiva osten i centimetertunna skivor och lägg på grillen när köttet är klart. Låt det grillas tills det har fått en gyllenbrun färg. Servera med köttet och salladen. Äckligt gott. Det finns färdiga barbecuesåser som passar alldeles utmärkt till.

    SvaraRadera
  5. Sedan kan jag väl tillägga att jag absolut hade kört peperonatan senza tonno. Jag har aldrig riktigt fattat det där och tycker tonfisk är en synnerligen rälig firre till smaken.

    SvaraRadera