Sidor

lördag 24 juli 2010

Pomarola

Efter en dag med lite vandring i Champoluc hade jag tänkt mig visa hur man tillagar en Toscana pomarola.

Så vad är då en Pomarola? jo det är en tomatsås som andväns i flera italienska recept och även som sås till pastan. Jag själv ser alltid till att tillaga en stor sats av denna fantastiska sås så att jag enkelt och lätt kan plocka fram den ur frysen vid behov.

Ok, tvätta alla produkterna det vill säga 2 till 3 kg ordentligt mogna tomater, bra med basilika, ett par lökar gul röd välj själva, en näve morötter, ett par rejäla stjälkar selleri, salt, peppar och socker eller bikarbonat. Själv brukar jag även lägga i lite vitlök och chili.

Fram med kniven och skär ner samtliga produkter i en stor gryta med 1 till 2 cm vatten i båtten. Låt det hela stå och små koka med lock tills alla ingredienserna har blivit mjuka. Det tar ungefär 1 till 1 1/2 timme och glöm inte att kasta i ett kryddmått bikarbonat eller en del socker. Röra om i grytan lite då och då.

Vi låter nu det hela svalna lite så att vi kan hatera det lite lättare. Frågan är då om ni har en passa tutto eller en hushålsmaksin med kvarn eller stavmixer. själv andvedner jag hushålsmaksin efter som den filtrerar bort tommatskal och dylikt.

Ok nu har vi pomarola i hemmet som vi kan plocka fram när vi vill. Själv ser jag alltid till att koka mig lite spagetti helst hemma gjord för att avnjuta den fantastiska Pomarolan medan resten av såsen står och svalnar i väntan på att bli stoppad i frysen.

Ett litet tips: Häll alltid lite olivolja i pomarolan innan ni skall andvända den.

8 kommentarer:

  1. Sorella Susanne24 juli 2010 kl. 12:15

    Här ska kokas pomarola! Grymt inspirerad och blev jag!

    SvaraRadera
  2. Låter fantastiskt gott! Va roligt att du ska lägga ut recept på bloggen, det ser både jag och Rickard fram emot!

    SvaraRadera
  3. Väldigt trevligt! Detta ska jag absolut prova att göra.

    SvaraRadera
  4. Detta var ett bra inlägg jag älskar Italienskmat ser ftam i mot fler inlägg.

    SvaraRadera
  5. Super bra, Lars. Skriv garna mer recept for de verkar otroligt gott!

    SvaraRadera
  6. alberto tomba secundo9 augusti 2010 kl. 13:46

    det var sadan! detta ser vi fram emot att ersätta våra gamla röda pölsor med! med vördnasfulla hälsningar Alberto il vete

    SvaraRadera
  7. [...] tillaga idag är endast en av många varianter på denna maträtt. Då tar vi och plockar fram lite pomarola, lättrökt sidfläsk, lök, svartpeppar och [...]

    SvaraRadera
  8. [...] och plocka fram ingredienserna. Färska blåmusslor, hel svartpeppar, vitlök, bröd, vitt vin, Pomarola, olivolja och tunna [...]

    SvaraRadera