Sidor

torsdag 12 augusti 2010

Spaghetti ai frutti di mare

Berg och dalbana skulle man kunna kalla denna dag. Först vandring i dom nord-östra Italienska Alperna närmare bestämt i Champoluc och sedan matlagning med havets frukter från den italienska Rivieran.

Jag skall försöka vara kort i mina beskrivningar idag och använda mig av bilder så mycket som möjligt. Dagens ingredienser kommer bestå av endast 2 saker från havet och det är blå musslor och räkor. En Frutti di mare kan innehålla upp till 5, 6 olika fisk och skaldjursorter utan problem men då blir det så många koktider att förklara plus att om man håller det simpelt brukar resultatet bli bättre. Ok, till detta behöver vi: Blåmusslor, räkor, (helst råa) persilja, vitlök, chili, olivolja, tommat och vitt vin.

Vi tar och sköljer av musslorna och drar av den där tråden som som musslorna använder för att hänga sig fast på stenarna i havet. Lägg musslorna i en kastrull med 1 cm vatten, 1 vitlöksklyfta plus lite olivolja. På med värmen på spisen och lägg på locket. Så snart musslorna har öppnat sig ska ni ta dem från värmen.

Musslorna är nu öppna och klara för att bli ut plockade från sina skal men spara dock några skal till dekoration. Vi skall nu filtrera vattnet som musslorna har lämnat kvar i kastrullen så att vi kan använda detta lite senare.

Vitlök och chili skall hackas så vi kan bryna det i en panna med olivolja tillsammans med en tärnad tommat.

Få nu ner räkor och musslor i pannan samtidigt som ni sätter upp värmen på max så att det vita vinet kokar till ordentligt när ni häller på det strax efter att musslor och räkor har kommit i pannan. Stäng av värmen så snart alkoholdoften från vinet har försvunnit.

Hämta musselspadett och häll det i pannan fortfarande med värmen avstängd.

Hacka nu persiljan och tillsätt även den och låt det hela stå och dra medan vi kokar pasta.

En viktig sak när man lagar pastarätter är att man låter pastan koka klart i pannan. Om vi nu andvänder spagetti som har en koktid på 8 minuter så räcker det med att den kokar 4 till 5 minuter i kastrullen och sedan låter vi pastan koka klart i såsen.

Medan pastan kokar klart i såsen måste ni röra runt eller hoppa pastan med jämna mellanrum. Hela grejen med att låta pastan koka klart i såsen är den att pasta fungerar som en svamp och suger åt sig all vätska och smak som finns i såsen.

Pasta är något av det bästa som finns enligt min mening.

Vi i Champoluc önskar alla pasta älskare i Sverige en riktigt god måltid.

5 kommentarer:

  1. Snyggt och enkelt, och håller med Pasta är fin fina grejor!

    SvaraRadera
  2. Oj, oj, nu har ni inspirerat min Lars, så detta blir den nya mathållningen här hemma! Låter jättegott. Fin sida du fick till! Kram Jenny

    SvaraRadera
  3. En som smakat orginalet14 augusti 2010 kl. 03:12

    En höjdare

    SvaraRadera
  4. Denna rätt är bara så fantastisk! Ingår i våra matrutiner när Lars är "hemma "

    SvaraRadera
  5. Favorit i repris!

    SvaraRadera