
Om man översätter namnet på dagens rätt så förklarar det tydligt vad vi skall tillaga idag och det är risotto med vildhumle (Risotto con luppolo selvatico). Låt oss plocka fram dagens produkter så vi kan komma igång med matlagningen. Vi behöver risottoris, parmisanost, smör, gul lök, vitt vin, dom 10 till 15 översta centimeterna av vildhumlet, olivolja, salt och grönsaksbuljong. Vildhumle hittar man lättast på fuktiga ställen längs med stengärdsgårdar, vattendrag och stenväggar enligt min mening.

Då fattar vi kniven i högran eller vad ni nu använder för att hacka lök.

Lägg i den hackade löken i en panna med olivolja och bryn på den ett lite grann.

Sätt också på en kastrull med grönsaksbuljong så att den hinner bli varm tills vi skall använda den.

Vi skall nu slänga i riset och humlet i pannan och låta det hoppa eller röras runt tillsammans med löken i 3 till 4 minuter så att riset blir varmt innan vi slår vätska på det. Jag förklarar i ett tidigare inlägg närmare bestämt (Risotto al radicchio rosso) varför det är så viktigt att riset kommer upp i temperatur innan man slår vätska på det.

Nu när riset är varmt är det tid att hälla i lite vitt vin utan att snåla så klar. Låt vinet koka på någon minut tills alkohollukten har försvunnit.

Nu när alkohollukten är borta skall vi skopa i lite lagom med grönsaksbuljong och röra runt. Upprepa sedan grönsaksbuljongsskopandet och rörandet tills riset har kokt klart. Kom sedan ihåg att få i en klick smör och rikligt med parmisanost strax innan serveringsmomentet.

Då var det tid att avnjuta denna fantastiska risotto med namnet Risotto con luppolo selvatico. Jag har hållit receptet enkelt idag med få ingredienser efter som att jag tycker det är viktigt att humlet smakar igenom ordentligt.

Vildhumle är lätt att hitta både här i Champoluc och i Skandinavien så om ni vill testa denna maträtt är det bara att gå ut och leta humle. God tur och smaklig måltid.
Kul med nya recept. Om man nu inte hittar humle tror du att man kan använda späda nässlor i stället.
SvaraRaderaJag använder ofta späda nässlor till risotto så det går alldeles utmärkt.
SvaraRadera