Sidor

torsdag 9 juni 2011

Zuppa con totani e patate

Havet erbjuder en mängd fantastiska maträtter och jag kan lova er att dagens matlagningsförslag blir inget undantag. Det blir en sorts fisksoppa idag som kallas zuppa con totani e patate och betyder soppa med små bläckfiskar och potatis. Låt oss börja med att plocka fram små bläckfiskar, färsklök, potatis, tomater, chili, persilja, salt, grönsaksbuljong och olivolja. Som vanligt som ni säkert vet vid detta laget har matlagningen skett och utförts av mig och min fru i Champoluc.

Vi börjar med att rensa och tvätta bläckfiskarna på samma sätt som vi gjorde med dom tioarmade bläckfiskarna i ett tidigare inlägg här på bloggen. Två saker skiljer sig dock från det tidigare inlägget och det är att man inte behöver dra ut den där genomskinliga saken efter som den är obefintlig och att man vänder ut och in på huvudet när man rensar ut inälvorna. Ta en titt på  Calamari ripieni con contorno di zucchine så förstår ni vad jag menar.

Nu när bläckfiskarna är rensade och klara är det bara att skära upp dom i lite mindre bitar.

Lägga i bläckfisken tillsammans med finhackad lök och chili så vi kan bryna på det i en kastrull/gryta med olivolja. Bryn på i högst 5 minuter ungefär.

Om ni inte redan har gjort det så passa på nu att värma upp lite grönsaksbuljong.

Tärna några potatisar och tomater och lägg i det tillsammans med persiljan i grytan.

Slå varm grönsaksbuljong på det hela och låt det koka upp.

Nu är det bara att låta soppan koka på i 15 till 20 minuter på låg värme och lock på. Det är viktigt att man inte låter färsk bläckfisk koka för länge eftersom den då blir gummiaktig i konsistensen. Om ni där i mot har valt att svänga ihop denna soppa med hjälp av djupfrysta bläckfiskar så är gummiproblemet automatiskt ur världen.

Till bords mina damer och herrar maten är klar.

Fisksoppa i form av zuppa con totani e patate tilllagad i Champoluc på 1600 meter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar