Sidor

torsdag 25 november 2010

Tagliatelle fatte in casa con aglio olio peperoncino

Jag vill här med tacka alla er som har följt min blogg under denna höst och meddela er att nu blir det paus fram tills mitten på maj då jag och min fru åter igen kommer att tvinga er att läsa om vår matlagning på bloggen. Jag hoppas att så många som möjligt av er kommer ner till Champoluc i vinter för att åka lite skidor och snacka mat.

Vi skall ta tag i Italiens förmodligen absolut enklaste pasta recept idag. Det som kommer att göra det hela lite intressantare är att vi skall tillverka pastan själva. Jag väljer att visa er hur man gör pastasorten tagliatelle idag på grund av att man inte behöver någon pastamaskin utan endast en kavel och en kniv.

Dagens ingredienser för 2 till 3 personer: Vetemjöl 250 g, durumvete 250 g, 2 ägg, salt och vatten. Ni kan också plocka fram vitlök, olivolja och chili.

Blanda nu ihop vetemjöl, durumvete och lite salt på en arbetsyta. Se nu till att forma en grop i mjölet så vi kan knäcka i äggen och hälla i lite vatten.

Nu är det bara att börja knåda och tillsätta vatten efterhand.

Målet är att få ihop en ganska kompakt degklump.

Efter att pastaklumpen och våra armar har vilat i 5 minuter är det bara att dela upp klumpen i 4 delar och börja kavla ut en bit i taget med hjälp av kavel, vetemjöl och armstyrka.

När degklumparna har blivit endast ett par millimeter i tjocklek låter ni pastan vila i 15 till 20 minuter med vetemjöl både under och över sig så att fukten i pastan sugs ut.

Vi skall nu vika pastan och slänga lite mjöl i mellan varje gång vi viker. Ta en titt på bilderna så förstår ni vad jag menar.

Ok, då är det tid att skära rullen i centimeter tjocka skivor.

Sprid nu ut våra tagliatelle på arbetsytan eller på en stor bricka med lite mjöl på. (Tagliare på italienska betyder förresten skära och där av namnet Tagliatelle).

Då är det bara att hacka upp vitlök och chili som vi skall bryna på lite snabbt i ett pastajärn med olivolja i.

När man kokar färskpasta rekommenderar jag att man använder sig av en stor kastrull med mycket vatten i så att risken för att pastan klibbar i hopa sig till en stor klump minimeras. Var också försiktiga så inte pastan blir överkokt med tanke på att koktiden är så kort.

När ni nu har hoppat eller rört runt våra Tagliatelle i pastajärnet är det bara att servera med lite parmisanost på toppen.

Nä, nu måste jag gå och leta upp mina pjäxor för imorgon den 26 november öppnar nämligen delar av liftsystemet här i Monterosa Ski. Smaklig måltid på er också ses och hörs vi i backen eller till våren när bloggen drar igång igen. Tanti saluti da Denise & Lars.

1 kommentar:

  1. Grazie mille för alla goda recept under sommaren och hösten! Jag ska använda uppehållet till att hinna laga, om inte alla så några fler, av era recept.

    Vi hörs!
    Sorella

    SvaraRadera