Sidor

tisdag 28 juni 2011

Zuppa di cozze con spaghetti

När man köper blåmusslor i Champoluc eller rättare sagt Valle d'Aosta så kommer dom i regel från Ligurien vilket jag tycker är helt kanon med tanke på att liguriska blåmusslor är kända för sin fylliga smak.

Som ni förstå kommer vi att ha blåmusslor på menyn idag vilket passar Sverige och Norge bra eftersom att västkusten om möjligt har ännu bättre musslor än vad jag får tag på i Ligurien. Det vi kommer att tillaga i dag heter Zuppa di cozze con spaghetti och betyder Musselsoppa med spagetti. Låt oss nu komma igång och plocka fram ingredienserna. Färska blåmusslor, hel svartpeppar, vitlök, bröd, vitt vin, Pomarola, olivolja och tunna spagetti.

Börja med att rensa/tvätta musslorna. Ni kan titta på ett tidigare inlägg som heter Spaghetti ai frutti di mare för att förstå bättre vad jag menar med att rensa/tvätta musslor. Lägg musslorna i en kastrull med en halv centimeter vatten i och häll sedan i lika mycket vitt vin. Vi skall också ha i lite olivolja, vitlöksklyftor och hel svartpeppar.

På med kastrullen på värmen så att musslorna öppna sig. Viktigt är att ni inte låter vätskan i kastrullen koka bort efter som att vi skall använda den lite senare.

Vi skall nu plocka ut musslorna ur skalen och lägga dom i en gryta med Pomarola. Släng en del musslor med skal och allt i grytan så det ser lite proffsigare ut.

Koka upp tunna spagetti i saltat vatten och se till att att ni tar väldigt lite pasta så att den inte fyller hela grytan. Jag mena att det blir ju ingen soppa om ni fyller soppgrytan till bredden med pasta.

Medan spagettin kokar klart tar vi och silar musselspadet.

Vi skall också rosta lite bröd och stryka lite rå vitlök på skivorna.

Snart klar. Lägg i spagettin i soppan och häll på musselspadet för att sedan låta det hela koka upp. När soppan börjar koka skall ni ta av den från värmen redan efter 1 minut.

Servera nu vår Zuppa di cozze con spaghetti tillsammans med brödet.

Jag, min fru och mina kolleger från Champoluc Adventures önskar er alla buon appetito.

1 kommentar: