
Jag förmodar att det kan bli lite svårt att hitta en oxtunga runt hörnet i Sverige utan att anstränga sig ett lite gran. Detta kommer dock inte att hindra den mest hängivna amante di lingua bollita con salsa verde som betyder älskare av kokt tunga med grön sås. Vi kommer att tillverka en kall sås idag som består av framförallt persilja men vi kommer också att tillverka en buljong gjord på oxtunga. Vi kommer dock inte att använda buljongen idag så frys in den så att vi kan ta nytta av denna fantastiska buljong i ett senare skede. Nu plockar vi fram ingredienserna till den gröna såsen. Runt 150 gram persilja, 2 hordkokta ägg gulor 50 gram ströbröd, 20 till 30 kapris i saltlag, 50 milliliter balsamvinäger, 1 till 2 vitlöksklyftor och olivolja extra vergine.

Vi ska också ta fram oxtunga, lök, selleri, persilja, morötter, potatis, soltorkade tomater och salt.

Vi tar och börjar med att koka tungan tillsammans alla grönsakerna. Så det är bara att lägga i det hela i en stor gryta och fylla upp med så mycket vatten som möjligt. När vattnet börjar koka kan ni ställa klockan på 1 1/2 timme cirka och låt det hela småkoka. Tungan jag kokade här fick dock stå i 2 timmar eftersom den var så stor. Nu lägger vi på locket på grytan och tar tag i la salsa verde.

Ok, detta är väldigt enkelt. Ta dom hårdkokta äggen och skär bort vitan, ta sedan och klyv vitlöks klyftorna i två delar och plocka ut den hårda mittdellen efter som den kan vara lite besk när man skall äta den rå som i detta fallet.

Balsamvinägern tar vi och blandar ihop med ströbrödet så att vinäger smaken kan fördelas jämt i såsen och inte skikta sig.

Ta och stoppa ner salsa verde ingredienserna i mixern eller kör med stavmixer. Nu är det bara att hälla på med olivolja extra vergine medan ni mixar.

Konsistensen på självaste såsen skall vara trögflytande. Frys gärna in det som ni inte använder efter som att såsen fungerar alldeles utmärkt till en massa saker så som kall fisk och kallskuret kött.

Tid att fiska upp tungan ur sin buljong för att sedan skala av skinnet på den.

Skär nu stycket i tunna skivor och låt det svalna eftersom kokt tunga smakar best när den är kall (rumstemperatur).

Här i Champoluc har vi bara en sak kvar att säga er. Hugg i pågar och töser maten är klar.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar